Beste meneer Wiebes; “hij was een beetje dom…”

Column

Beste Meneer Wiebes, 

“Hij was een beetje dom”. Dat dacht ik toen u blunderde in Groningen.

Toen de gemoederen zo hoog opliepen dat u door “Den Haag” bijna werd gedwongen om u gezicht te laten zien zag u kans om met “een verkleinwoordje” bij de “Stadjers” de toch al instabiele grond onder haar voeten te doen laten wegzinken. 3,6 op de schaal van Richter is bij u “een bevinkje”.

Uw interesse in de klimaatspijbelaars uitte u door wat dromerig met de pen te draaien en de heer Rutte het werk te laten doen toen de jongelui bij u op bezoek waren in de werkkamer van onze premier. Misschien sociale onhandigheid? Want als ik uw referentie trek krijg ik “zeer intelligent”, “lenig van geest”, “geniale wonderboy” te horen. Maar als het dan sociale onhandigheid is dan zult u dus wel heel goed kunnen rekenen? Althans als ik naar uw CV kijk; werktuigbouwkunde TU Delft met afstudeer richting energievoorziening. Vreemd genoeg is dat de volgende hindernis waar u over struikelt. De stijging van de energienota klopte van geen kant omdat u met oude cijfers zat te goochelen.

En als bluswater op deze verkeerde getallen komt u van uw sterkste kant met de conclusie dat “ramingen ernaast kunnen zitten”.

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken © ANP

Van een fotografisch geheugen hoeven we u ook niet te verdenken. De door u geschreven memo’s over het hoofdpijn dossier dividendbelasting kregen pas weer vat op uw geheugen toen deze, na ontkenning van uw zijde, toch nog boven tafel kwamen. Ik ga u niet het belastingdossier verwijten. Die problemen zijn al geworteld in de jaren 80. Maar nu heel Nederland voor de grootste uitdaging uit de afgelopen geschiedenis staat ziet u weer kans om een groep belastingbetalers vol op de tenen te gaan staan.

Geen “Corona steun” voor de zzp’er. “Het zal voor veel zzp’ers een teruggang in inkomsten betekenen. Daar hebben zij ook een beetje zelf voor gekozen”. Ze zijn er blijkbaar niet “vol voor gegaan” maar een “beetje”? “De zzpe’ers hebben zelf gezegd dat ze geen vast dienstverband willen. Deze mensen hebben zelfbewust dat risico genomen”.

Even wat cijfers. Het CBS geeft aan dat ca 20% van de zelfstandigen een beroep doen die meestal ook alleen als zelfstandige kan worden uitgevoerd. Van de bijna 220 duizend mensen die in 2018 zijn begonnen als zzp’er gaf 16% als reden geen geschikte baan als werknemer te kunnen vinden of dat de vorige werkgever een overstap verlangde van werknemer naar zelfstandige. Dit laatste, ook wel schijnzelfstandigheid genoemd, komt u zeker bekend voor want met de chaos die ontstond na de door u ingevoerde DBA wet liet u zich wederom van uw lenigste kant zien.

“Het beste dat je van die mislukking kon zeggen”, grapte u, “was dat het uw ogen had geopend”. Ik ben bang toch niet ver genoeg. ZZP-ondernemers zijn een steeds belangrijkere groep op de arbeidsmarkt. Het is één groot bedrijf met 1 miljoen werknemers die allemaal een radertje van onze economie zijn. Die allemaal netjes hun bijdrage leveren aan het bruto binnenlands product. Die allemaal netjes hun belasting afdragen.

De heer Rutte heeft u haastig rechts ingehaald door voor de ogen van 7 miljoen kijkers expliciet de zzp’er in zijn toespraak te benoemen. U bent een harde werker en staat niet graag langs de kant. Waar gewerkt wordt vallen spaanders.  Maar mag ik u vragen om een volgende keer de spaanders wat te beperken? Het heeft veel mensen pijn gedaan.

Om met de laatste woorden van onze premier af te sluiten. Ik reken op u. Zeker nu.

Frank J. van Klink

Publicaties

Pin It on Pinterest