Automotive Inspiratie Festival: een autobedrijf in 2025.

Dagvoorzitter

Meningen

Beste mensen, Als voormalig Autoboer was ik vanmorgen zo blij! Vanmiddag allemaal oude vrienden ontmoeten, mannen met benzine in hun aderen in plaats van bloed. Mannen met klauwen als slagmoersleutels. Mannen die nog denken in PK’s in plaats van in Kilowatt-uren- en praten over auto’s zoals alleen zij dat kunnen. En vanmiddag kregen zij les. Lessen over wat ze allemaal hadden moeten doen.

Over dingen sexy maken. Terwijl zij nog in verwarring zijn over het wegsturen van de pitspoezen van de Formule 1 startgrid. Over #Metoo. Over een verbod van bloot kalenders in het magazijn. Les over een branie schoppende journalist die een chocoladefabriek startte uit ideologische overwegingen en waar de marketingmachine nu het stuur van heeft overgenomen.

Les van een “buitengewoon hoogleraar-professor” die ons uitlegt dat, als wij niet morgen veranderd zijn, er eigenlijk vandaag al helemaal geen dag meer was! En dat ieder klantcontact gelijk moet staan aan dat van één van uw mooiste vakantiereizen.

En als klap op de vuurpijl, is in Amerika ook nog eens keer alles beter ook! Zo…, en daar zitten wij dan, nog wat na te suizen van al die meningen. Want dames en heren, dat zijn het: meningen!

Natuurlijk wel met een mooie strik daaromheen. Ze noemen het ook wel eens cadeautjes. Cadeautjes van wijsheden of inspiratieprikkels. Heb ik er ook eentje voor u: wij zitten in een Evolutie en niet in een Revolutie. En u kunt het! Méé-Evolueren!

Ontwikkelingen

U kunt, zoals u hier zit, als geen ander de ontwikkelingen op hun waarde inschatten en tegelijkertijd in de waan van de dag regeren. Ik noem u: AVG, nieuwe APK regels, WLTP en op de linkerbaan ziet u in uw achter uit kijkspiegels in volle snelheid nieuwe technologische ontwikkelingen, nieuwe marktpartijen én een tekort aan goede vaklieden op u afkomen. En so what! Ik zeg: laat maar komen!

Er is geen branche op aarde, zoals de automotive, die op zoveel niveaus in een bedrijf klantencontact onderhoudt. Die met zoveel veranderingen, die u van buitenaf worden aangeboden, moet dealen. En dat ook nog eens in een moordende concurrentie met uw buurman. Automotive Nederland loopt voorop in veel opzichten. We kennen een goede infrastructuur. Sla een spijker in de grond en u staat onder stroom. Met ook nog eens een niveau van internet om uw vingers bij af te likken. Ik zeg u: allemaal voorspong! Achteroverleunen is er niet bij.

Er moet gezocht en geëxperimenteerd worden. Nog beter worden is een keuze! En die keuze heeft u. Dat kan soms door licht aan het stuur te draaien. Dat kan soms zonder navigatie, maar vaker is mét beter. Daar helpt natuurlijk deze dag wel bij. Want soms moet u ook gewoon doen en durven.

Tot slot

Ik sluit graag af met een anekdote van mijn dochter Emma die reisagente is. Een echtpaar boekt voor komende zomer een autoreis naar Engeland. Mijn dochter zegt met een knipoog: “Wel opletten daar hè, u moet links rijden.” Twee weken later komt het echtpaar weer aan de balie. Hij helemaal in het gips. “Wij willen onze reis annuleren!” “Maar waarom??”, vraagt Emma. “Nou, u moet weten. Ik heb hier geoefend met dat links rijden, maar dat bevalt me niet!”

Dames en heren:  heel veel succes en sterkte met het oefenen ‘in het anders doen’!

Publicaties

Pin It on Pinterest