Het Einde van de Auto is in zicht ? …….of toch niet !

Columns, XLLease archief

Gisteren was ik, na zeer lange tijd, nog even bij de Autobox van mijn ouders in Hilversum. En toen ik de garagedeur open klapte schoot er een cocktail van emoties door mij heen.

De muren hadden nog spuit resten van de kleuren blauw en rood. Olieresten op de betonnen vloer die, tot groot verdriet van mijn vader, er nooit meer uit te krijgen waren.

De oude accu lader nog aan de muur. In deze box  rook, voelde en zag ik mijn roots. Daar ben ik begonnen met het sleutelen en het zelf bouwen van een spuitcabine om onze handelsauto’s verkoop klaar te maken, maar ik zie mij ook als klein kind op de knieën luisteren en ruiken aan de uitlaat van de Ford Cortina van mij vader.

Het ploffen van de uitlaat beroerde mij. Het was de basis voor wat ik vandaag doe, maar terug naar nu zeg ik u: de auto gaat verdwijnen. Althans in de huidige vorm.

Geen ontploffingen meer boven op een zuiger, geen fikkie steken meer in een verbrandingskamer, niet meer zoeken naar een optimale werveling al dan niet onder druk van een turbo.

Misschien wordt het zelfs wel verboden om straks nog zelf te rijden. Dus je vaardigheid om “den stalen ros” strak en veilig,  bij voorkeur voor mij persoonlijk ook in een acceptabel tempo, door het verkeer te leiden zal niet meer nodig zijn.

En is dat jammer? Nee natuurlijk niet! Het is fantastisch dat er minder verkeersdoden vallen door menselijk falen. Het is fantastisch dat de CO2 uitstoot wordt teruggedrongen . Groen elektrisch rijden is echt beter dan benzine en diesel, maar ik word soms wat treurig van al die elektrische auto’s die ik ’s avonds op de opritten zie staan. Symbolisch geketend via een snoer aan een stopcontact, als een zwerfhond in het bos aan een boom.

Mijn kleinkinderen zullen misschien wel nooit een rijbewijs hoeven te halen, zij zullen nooit de emotie kennen die een auto kan oproepen. Of gaat het er dan juist om welke gadgets er standaard in “den elektrisch voertuig” zitten die toch weer de emotie gaan prikkelen .  Heb ik lekker wel ..! de jouwe niet ..? 

Maar waar ik wel soms s ‘nachts badend in het zweet wakker van wordt is dat ik in de toekomst tot een paria wordt veroordeeld…. Want nu merk ik al iets op. Als de vraag aan mij wordt gesteld waar ik in rij mompel ik wat binnensmonds het merk en type ……vaak gevolgd door “oh in jouw vak had ik wel een elektrische verwacht “…..!

Ik weet het ….maar geef mij nog even de tijd………. Die geef ik ook aan de auto industrie, Maar de grote stap komt ras dichterbij. De gevestigde merken komen echt met serieus goede vol elektrische auto’s met een werkbare actieradius. Dan is daar echt het moment dat ook ik de overstap zal maken en ik verheug mij er nu al op ! 

Ik loop dan wel zo af en toe naar mijn garage om aan mijn oude motorfiets te ruiken. De parfum van olie en benzine kan ik nog niet helemaal missen : vergeef mij….:-) 

Publicaties

Pin It on Pinterest